Twee burn-outs en Mindfulness

Burn-out is een term die steeds vaker voorkomt in de huidige samenleving. De hoge werkdruk, weinig rust en de constante behoefte om te presteren kunnen leiden tot een burn-out. Burn-out is een gevoel van totale uitputting, zowel fysiek als mentaal. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en kan iemands leven volledig ontwrichten. In dit artikel ‘Twee burn-outs en Mindfulness’ vertel ik het verhaal van een man die twee keer zelfstandig een burn-out heeft overwonnen en mindfulness heeft ontdekt.

 

Harde Werker

 

De man in kwestie was een harde werker die altijd bezig was. Hij had een drukke baan met veel verantwoordelijkheden en maakte vaak lange dagen. Daarnaast sportte hij regelmatig, was hij sociaal actief en had hij een zoon die ook om de nodige aandacht vroeg. Hij had altijd het gevoel dat hij moest presteren en dat hij niet kon stoppen om dat mooie huis, de uitjes en die leuke auto te kunnen betalen.

 

Eerste Burn-Out 2009

 

In 2009 kreeg hij zijn eerste burn-out. Hij was totaal van de kaart, voelde zich totaal uitgeput en had geen energie meer. Kon niet meer functioneren op zijn werk en moest zich ziek melden. Hij was geschokt. Dit had hij niet zien aankomen en had altijd gedacht dat een burn-out hem nooit zou overkomen. Hij was altijd zo actief en vol energie geweest.

 

Daarom besloot hij zijn leven te veranderen. Hij begon met het maken van een schema voor zijn dagelijkse activiteiten en stelde zichzelf haalbare doelen. Hij nam meer tijd voor ontspanning en vond zich een hobby genaamd fotograferen, waar hij samen met mediteren zijn rust in kon vinden. Na een een klein jaar voelde hij zich beter en keerde terug naar zijn werk.

 

Tweede Burn-Out 2015

 

In 2015 kreeg hij opnieuw een burn-out. Dit keer was hij beter voorbereid. Hij wist wat er met hem gebeurde en wat hij moest doen om te herstellen. Hij nam nog meer de tijd om te ontspannen, mediteerde en deed aan yoga. Maar deze keer deed hij ook iets anders. Hij begon met mindfulness.

 

Mindfulness

 

Mindfulness is een manier om met aandacht in het hier en nu te zijn, zonder oordeel en zonder afleiding. Hij ontdekte dat mindfulness hem hielp om meer inzicht te krijgen in zijn eigen lichaam, zijn geest en de wereld om hem heen. En merkte op dat hij vaak aan het piekeren was over dingen die in de toekomst zouden kunnen gebeuren of over dingen uit het verleden die hij niet kon veranderen. Met mindfulness werd hij zich hij zich hier bewust van en kon hij deze gedachten loslaten en zich richten op het moment.

 

Hij begon met een dagelijkse mindfulness meditatie en las boeken over het onderwerp, nam de tijd om te wandelen en te genieten van de natuur. Zijn mindset veranderde en hij begon meer te genieten van het leven in het hier en nu.

 

Hier En Nu

 

Vandaag de dag is hij een ander persoon. Hij heeft geleerd om meer in balans te zijn en om meer te genieten van het leven. Sporten doet hij nog steeds regelmatig, maar hij heeft geleerd om ook tijd te nemen voor ontspanning en rust. Hij is nu veel meer in contact met zijn gevoelens en emoties en kan deze beter reguleren.

 

Nu gebruikt hij zijn ervaringen nu om anderen te helpen. Hij heeft op zijn baan opgezegd, is opleidingen gaan volgen en heeft een coachingspraktijk opgericht waar hij mensen begeleidt die ook een burn-out hebben gehad, die het gevoel hebben richting in hun leven kwijt te zijn of mensen die het roer volledig om willen gooien om anders te gaan leven. Hij gebruikt daarbij verschillende technieken, waaronder mindfulness.

 

Dankbaar

 

Hij is dankbaar voor zijn burn-outs omdat deze hem de kans hebben gegeven om te groeien en te leren. Hij realiseert zich dat het leven soms onvoorspelbaar is en dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Nu deelt hij zijn verhaal om anderen te inspireren en te laten zien dat er altijd een weg terug is.

 

Mindfulness Een Krachtig Hulpmiddel

 

In deze hectische wereld waarin we leven, kan mindfulness een krachtig hulpmiddel zijn om meer in balans te zijn en te genieten van het leven. Het kan ons daarom helpen onze geest tot rust te brengen en meer in contact te zijn met onszelf. Net als hij kunnen we leren om ons leven in eigen handen te nemen en om ons niet te laten meeslepen door de constante stroom van activiteiten en prikkels. Door mindful te zijn kunnen we ons leven meer betekenis geven en ons gelukkiger voelen.

 

Meer Weten?

 

Wil je meer weten over Mindfulness en wat het voor jou kan betekenen? Neem dan contact op zodat we kunnen kijken naar de mogelijkheden en wat het beste bij jou past. Je mag jezelf natuurlijk ook al aanmelden voor een 8 weekse online Mindfulness training via deze kink.